5   +   7   =  

A fascinating meditation on the cities of the future… There’s something of Iain Sinclair, J.G. Ballard and Italo Calvino here, and of the night time Paris in Godard’s Alphaville… Peter Bradshaw, The Guardian

Awesome and terrifying… This film is a film – and a city – to get lost in… Isabel Stevens – Sight and Sound

 

BABELDOM

Babeldom : toestand vergelijkbaar met die van Babel, vooral voor chaotisch lawaai. Term voor het eerst gebruikt door Samuel Taylor Coleridge (1772-1834), dichter, criticus en filosoof.

Babeldom is een stad die zo massief is en zo snel groeit dat het niet lang meer duurt of, zo wordt gezegd, het licht ontsnapt niet meer aan haar zwaartekracht. Hoe kunnen twee geliefden dan nog met elkaar communiceren, de een in de stad, de ander erbuiten? Dit is een elegie van het stadsleven tegen de achtergrond van een stad uit de toekomst, een portret samengesteld uit beelden gemaakt in moderne steden overal ter wereld en verzameld uit recente research in wetenschap, technologie en architectuur.

Er hangt een soort onderkoelde bevreemding over deze filmmeditatie over steden en de toekomst. De film gaat over een fictieve megapolis genaamd Babeldom, waarvan we aanvankelijk een glimp opvangen doorheen een ijzige mist: de toren van Babel zoals Pieter Brueghel de Oude hem zag. Fascinerend is het dat het hier niet gaat om een maquette, of een animatie, maar iets daartussen, en dat beeld gaat over in
perspectiefbeelden van bestaande steden – eenzame, sombere, spookachtig onbewoonde plaatsen. Bush’ prozagedicht, ten gehore gebracht door twee leesstemmen, vertelt ons hoe het archeologische verleden onder onze voeten gecomprimeerd zit, terwijl de toekomst ijl boven onze hoofden zweeft. Deze ideeën worden tegenover elkaar geplaatst door middel van computergrafieken die de bedoeling hebben de vormen en groeipatronen van toekomstige werelden en steden te simuleren of anticiperen. Er is hier iets van Iain Sinclair, JG Ballard en Italo Calvino, en van het nachtelijke Parijs in Godards Alphaville: somber, koud en onromantisch; een nieuwe stad van de toekomst.
(Peter Bradshaw, The Guardian)

GEREGISSEERD DOOR : Paul Bush
IN ONZE ZALEN VANAF : 01.03 (Premiere : 28.02)
LANGDUUR : 83 minuten
GENRE : Animatie
LAND : UK (2012)

 

 

In het kader van Paul Bush I exhibition / babeldom / talk

ORIGINELE TAAL
Engels

ONDERTITELING
Frans

PLAATS
Zaal 3
Cinema Galeries

PRIJZEN
6,50€, UGC Unlimited, Art27