CLEMENT COGITORE – PALE NIGHTS

TENTONSTELLING / BRAGUINO / RETROSPECTIEF / BOOKSHOP

30.11.18 – 20.01.19 (LAST DAYS !)

Clément Cogitore biedt, op de grens van de documentaire cinema, fictie en video-creatie, een van de meest accurate, inspirerende en sublieme kwesties voor nieuwe relaties tussen het beeld en het cinematografische schrijven.

Trouw aan zijn roeping om nieuwe artistieke en cinematografische vormen te benadrukken, is Cinéma Galeries zeer vereerd om u, rond de release van de film “Braguino” in België, een focus op het werk van de regisseur en kunstenaar Clément Cogitore aan te bieden.

* Braguino – Playing now

* Een expositie van Clément Cogitore in de expositieruimte van Cinema Galeries

 

Braguino, naam van een gemeenschap, die van Sacha Braguine en zijn familie, vertrok meer dan dertig jaar geleden naar het hart van Oost-Siberië, 700 kilometer ver verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp. Maar een paar jaar later komt Kiline, een andere familie, en wordt de vrede verstoord.

“Ik was op zoek naar een rustige plek, ver weg van de beschaving. Ik nam een ​​grote boot en kwam hierheen. Ik begon te bouwen”. Sacha Braguine

Clément Cogitore ging in 2016 naar Braguino om te proberen de onmogelijkheid van samenlevende mannen te begrijpen en te benadrukken. Deze documentaire, een zeldzame schoonheid, is het resultaat van zijn reis. Hij verkent mythologische ruimtes waar de personages, ongewapend tegenover een te groot gevaar, onbewust in een pure tragedie worden getrokken.

 

 

Clément Cogitore – volgde een opleiding aan de Haute École des arts du Rhin in Straatsburg en vervolgens aan de Fresnoy-National Studio of Contemporary Arts waar hij een oefening ontwikkelde halverwege tussen cinema en hedendaagse kunst. Zijn werk voedt zich met een slimme mix van film, video, installatie en fotografie die de relatie tussen de mens en diens beelden in vraag stelt. Deze set bevraagt ​​begrippen als collectief geheugen, archaïsche patronen, de beeldspraak van het heilige of de illusie van gevallen werelden.


Dominique Païni – Curator I 
Het grootste deel van het professionele leven van Dominique Païni is gewijd aan de verspreiding van de cinematografische cultuur en haar relaties tot andere kunsten. In 1991 werd hij benoemd tot directeur van de Cinémathèque française en vervolgens werd hij aangewerfd bij de directie van het Centre Georges-Pompidou. Tegelijkertijd was hij de curator van internationale tentoonstellingen in Frankrijk en Noord-Amerika. Hij is ook de auteur van naslagwerken op het gebied van relaties tussen cinema en andere kunsten.

Praktische informatie


CLEMENT COGITORE: PALE NIGHTS

DATUM | 30.11.2018 / 20.01.2019.

TENTOONSTELLING I Gratis. Van Dinsdag to Zondag – 14:00 tot 20:00.
(Gesloten 14.12 I 19.12 I 25.12 | 01.01)

BRAGUINO I Elke dag. Meer info

CURATOR | Dominique Païni

RETROSPECTIEF | 8,50 euro / 6,50 euro. / UGC Unlimited / Art27 
Special Discount for the members of JAP.

BOOKSHOP I Cinema Galeries.

 

Ondersteund door spelers van de Nationale Loterij & Brussels Gewest