REPARER LES VIVANTS, Katell Quillévéré – Frankrijk, 2016

Vroeg in de ochtend trekken drie surfers naar zee om de golven te trotseren. Op de weg terug krijgen ze een ongeval. De negentienjarige Simon Limbres wordt in comateuze toestand naar het ziekenhuis vervoerd, waar de arts constateert dat hij hersendood is. Hij wordt door machines in leven gehouden. Zijn ouders moeten snel een moeilijke beslissing nemen over mogelijke orgaandonatie. Tegelijkertijd moet Claire, moeder van twee net volwassen zonen, in Parijs onder ogen zien dat haar hart niet lang meer zal blijven functioneren. Haar kwaliteit van leven gaat snel achteruit. Een nieuw hart zou haar redding zijn. Het hart van Simon.

Urgente keuzes en de consequenties daarvan vormen de basis van de verfilming van de roman ‘De levenden herstellen’ van Maylis de Kerangal. Regisseuse Katell Quillévéré weet op een ingetogen en indrukwekkende manier het leven te tonen dat zowel eindigt als begint.

Katell Quillévéré:
“Ik hoop vooral dat ik een erg emotionele, menselijke film gemaakt heb die aangeeft hoe cruciaal het is om deel uit te maken van een gezin en een gemeenschap. Een samenleving die levens verlengt is een warme gemeenschap.”

“Ik schenk altijd veel aandacht aan openingsscènes omdat zij de toeschouwer in de film zuigen. De surfscène geeft aan dat het leven een continue beweging is die altijd een weg zoekt, ook na de dood. In het begin zit alles: het vitale elan én de kwetsbaarheid van de levende.”

Réparer les vivants maakt deel uit van de reeks Focus Franse Film!
Voor deze reeks selecteren we per schooljaar een frisse selectie van zes Franstalige films waarbij naast de lesmap ook een pedagogische fiche voor gebruik in de lessen Frans beschikbaar is. Klik hier voor een overzicht van de volledige reeks (sinds schooljaar 2016-2017).

 

Infos

Doelgroep(en):  SO 3e graad 
Genre(s) : Speelfilm, Frans gesproken -Nederlands ondertiteld
Thema (s) : Gezin en familie, Ziekte en verlies, Vriendschap en liefde, Burgerzin,Weerbaarheid
Langduur : 103 min
Screenings => 07.12 / 12.01 / 15.03 / 30.04 / 01.06
Boekingen : laurent@galeries.be