STRANGER IN PARADISE, Guido Hendrikx – Nederland, 2016

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

 

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten? De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en wekt vragen op bij de kijker: werkten deze vluchtelingen uit vrije wil mee aan dezedocumentaire? Werden ze gecast voor de documentaire? Wat wil de filmmaker precies bereiken met deze film? Een zeer krachtige en heldere film om vervolgens een debat mee op gang te trekken in de klas!

Guido Hendrikx: “Het is wezenlijk dat Stranger In Paradise aan scholen wordt vertoond. Enerzijds om door de homogene, weinig inspirerende gated-community van filmfestivals te breken, waar auteursdocumentaires vaak tot beperkt blijven. Anderzijds is de vertoning van een film op scholen vaak een ode aan het vrije denken en het dromen, twee zaken die in mijn ervaring maar mondjesmaat getolereerd werden op de middelbare school maar essentieel zijn om gestimuleerd te worden.”

 

Infos

Doelgroep(en):  SO 3e graad 
Genre(s) : Documentaire -Nederlands ondertiteld
Thema (s) : Multiculturele samenleving, Onderdrukking, Identiteit, Burgerzin, Migratie
Langduur : 72 min
Screenings => 19.01 / 08.02 / 23.03 / 26.04 / 24.05 / 12.06
Boekingen : laurent@galeries.be