TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD, Nicole van Kilsdonk – Nederland, 2016

De tienjarige Toda woont met haar vader in een bakkerij. Ze weet alles van taart en gebak en is dol op papa’s trompetmuziek. Wanneer vader onverwacht weggeroepen wordt om het land te verdedigen, staat Toda er alleen voor. Ze begint aan een spannende reis en onderweg weet ze steeds beter voor zichzelf op te komen. Via vreemde volwassenen, absurde situaties en een nieuwe vriend, komt ze uiteindelijk in het land van haar moeder terecht. Maar zal ze haar ook vinden?

“De manier waarop de regisseur de problematiek ‘vluchten’ in beeld brengt, is heel knap gedaan. Eigenlijk zou iedereen deugd hebben van deze film. Je kan je beter voorstellen hoe het moet voelen om als vluchteling aan te komen in een land waar je de taal niet spreekt, waar je niet weet wat er met je zal gebeuren…”
Natalie Deprez, leerkracht

“Deze kinderfilm houdt ons, volwassenen, ook een spiegel voor. Wij zien vluchtelingen steeds als vreemdelingen, als niet-Europeanen. Maar wat als West-Europeanen zelf vluchtelingen worden. Welke houding zouden we tegenover hen aannemen?”
Frederik Goudeseune, leerkracht

“Ik vond de film heel goed: sterke verhaallijn, intrigerende elementen zoals het verzonnen buurland en de taal, prachtige vertolking van het meisje. Heel boeiend ook is de mysterieuze tijdsbeleving, je weet niet goed of het verhaal zich in het verleden of het heden afspeelt. Ook het denkbeeldige land waar ze naar toe vluchten vond ik een heel sterk gegeven met de ‘verzonnen’ taal en het feit dat men elkaar niet verstaat of zelfs misbegrijpt als men niet dezelfde taal spreekt.”
Nathalie De Pauw, leerkracht

 

Toen mijn vader een struik werd is gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke Van Leeuwen. Balancerend op de rand van de absurditeit, typisch voor het werk van Joke van Leeuwen, vertelt de film een heel relevant en herkenbaar verhaal. Realistisch, maar met een grote dosis avontuur, humor en fantasie.

Regisseur Nicole van Kilsdonk: “Een film die juist nu gemaakt moest worden. Ik wil met de film het actuele thema vluchten voor oorlog op een toegankelijke manier laten zien. Door de ogen van een tienjarig meisje kan je des te beter de absurditeit van oorlog tonen.”

WORKSHOP (Jekino)
Poëzie vertalen naar film, het kan allemaal! Net zoals regisseur Nicole van Kilsdonk gaan we aan de slag met het werk van Joke Van Leeuwen. Via associatie en experiment creëren we ons eigen filmpje. Laat je fantasie los en tover een gedicht om in bewegend beeld!

LEEFTIJD: 8 – 10 jaar & 10 – 12 jaar
AANTAL DEELNEMERS:
max. 25 deelnemers per begeleider
DUUR van de workshop: 1 dagdeel (= max. 3 uren) per groep
Meer info & boekingen

 

Infos

Doelgroep(en): LO 2e graad, LO 3e graad
Genre(s) : Boekverfilming, Speelfilm, Nederlands gesproken
Thema (s) : Gezin in familie, Oorlog, Natuur en milieu, Identiteit, Weerbaarheid, Migratie
Langduur : 90 min
Screenings => 17.11 / 31.01 /08.04 / 17.05 / 06.06
Boekingen : laurent@galeries.be