L’HEURE D’HIVER TUNIS FILM FESTIVAL

 

Voor de vijfde editie van het jaarlijkse festival L’HEURE D’HIVER heeft CINEMA GALERIES besloten om – in samenwerking met Bozar, Cinema Aventure, le Kinograph, la Chaire Mahmoud Darwich, Wallonie Bruxelles International, les Journées Cinematographiques de Carthage en het Gabes Film Festival – TUNIS in de kijker te zetten, om u kennis te laten maken met alle rijkdom en kwaliteit van Tunesische cinema.

TUNIS, de grote hoofdstad van een klein land die een stem heeft gegeven aan revolutionaire arabieren. De ideeën van de revolutie zijn in het zuiden van het land ontstaan. De documentaire Maudit soit le phosphate van Sami Tlili is hier een opmerkelijke getuige van. De revolutionaire wind  uit het zuiden wist de straten van de Tunesische hoofdstad te overspoelen. Op 14 januari 2011 kwamen het Tunesische volk, de intellectuelen en kunstenaars samen op straat. Na 23 jaar dictatuur eigenden ze in de avenue Bourguiba hun identiteit en stad terug toe. De culturele hoofdstad van Tunesië werd een plaats van weerstand waar schrijvers, onderzoekers, filmmakers en kunstenaars hun identiteit vormden, tot de dag van vandaag.

 

De nieuwe wind bracht positieve veranderingen in het politieke, sociale en culturele weefsel van de stad, alsook in de rest van het land. Parallel met de revolutie was ook cinema onderhevig aan grote veranderingen: er ontstond een Tunesische “nouvelle vague”. Sociale thema’s en politieke vraagstukken werden belangrijke onderwerpen in cinema, zoals onder andere in de films Hédi, un vent de liberté en Subutex aantonen.

 

De wedergeboorte van Tunesische cinema bracht al snel internationale erkenning met zich mee: vanaf 2011 werden verschillende Tunesische films (waaronder À peine j’ouvre les yeux en The Last of Us) geselecteerd en bekroond op internationale festivals zoals die van Cannes, Venetië en Berlijn. Nog steeds zijn er opmerkelijke ontwikkelingen in Tunesische cinema, voornamelijk dankzij de nieuwe esthetiek en genres. Dachra vormt hierin een toonaangevend voorbeeld. De film is de eerste Tunesische horrorfilm en werd beschouwd als een van de grootste filmsuccessen van het land. Dachra slaagde erin de Tunesische jeugd opnieuw naar de filmzalen te brengen.

Het programma van deze editie van L’HEURE D’HIVER wil meer zichtbaarheid geven aan de zevende kunst uit Tunesië, gaande van films die culturele scharnierpunten uit de Tunesische geschiedenis behandelen tot zeldzame producties als Dans la peau van Jilani Saadi. Het Wintertijd festival – Tunis opent met de film Un fils, de eerste langspeelfilm van Mehdi Barsouai. Aangezien cinema verbonden is aan meerdere kunstdisciplines stelt het festival een tentoonstelling voor die bestaat uit verscheidene installaties van Tunesische kunstenaars.

 

TÉLÉCHARGEZ LA PROGRAMMATION AU FORMAT PDF (A VENIR)

.

PRIX / PRIJZEN

CINEMA GALERIES : € 8,50 / € 6,50 / UGC Unlimited / Art. 27 / Pass Tunis
CINEMA AVENTURE : € 8,50 / € 6,50 / Art. 27 / Pass Tunis
KINOGRAPH :  € 7,50 / € 6 / Pass Tunis
BOZAR : € 8 / € 6 / Art. 27 / Pass Tunis

PASS Tunis : € 40

FILMS PAR SEMAINE

           

LIEUX

Galeries de la Reine 26 - 1000 Bruxelles
Train / trein Gare Centrale / Bruxelles-Central
Metro Ligne/ lijn 1 & 5 arrêt / stop Gare Centrale & De Brouckère
Bus 29, 38, 63, 66, 71 arrêt / stop Arenberg
Tram 3 & 4 arrêt / stop De Brouckère


 

Rue Ravenstein 23 - 1000 Bruxelles
Train  Gare Centrale / Bruxelles-Central
Métro Ligne/ lijn 1 & 5 arrêt / stop Gare Centrale & Parc
Tram 92, 94 arrêt / stop Palais
Bus 27, 29, 34, 38, 63, 65, 66, 71, 71N, 95, arrêt / stop Bozar


 

Rue des Fripiers 57 - 1000 Bruxelles
Train  Gare Centrale / Bruxelles-Central
Métro Ligne/ lijn 1 & 5 arrêt / stop De Brouckère
Tram 3, 4, 31, 32, 33 arrêt / stop De Brouckère
Bus 29, 38, 46, 47, 63, 66, 71, 86, 88


 

Avenue de la couronne 227 - 1050 Bruxelles
Train Etterbeek Gare
Tram 7, 25 arrêt / stop Etterbeek Gare
Bus 95, arrêt / stop Etterbeek Gare